Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Migrace a volby.

Jediný možný způsob, jak změnit dění v demokratické společnosti, jsou volby. Není podstatné kolik lidí k volbám přijde. Je rozhodující, komu ti co k volbám přijdou, dají svůj hlas. Od něj pak chtějí plnění svých představ.

V souvislosti s volebním systémem demokratických států, je možné nalézat souvislost mezi tímto vrcholným občanským právem, ale i občanskou odpovědností, a současnou masovou migrací. Čím víc nově příchozích lidí získá volební právo, tím větší je jejich šance pro zajištění svých představ o životě v novém domově.

I v tomto kontextu bude čím dál důležitější diskuse o tom, jak k migraci přistupovat. Je těžké uvažovat o "povinné solidaritě", nebo jiném povinném sdílení migrantů, když ve státech, kam tito lidé směřují, a odkud je chtějí přerozdělovat, nemají  v migrační politice úplně jasno. Tak třeba sám německý tisk uvádí, že nic nenasvědčuje tomu, že by se věci změnily ve smyslu omezování migrace. Osvědčená, sehraná a vzájemně si nahrávající koalice – levicové strany, veřejnoprávní média a promigrační aktivisté – spustila okamžitě kampaň proti úpravě pravidel která, by umožnila vypovídat usvědčené zločince. „I když je těžké to přijmout, ani demokracie nesmí deportovat teroristy, pokud jim hrozí mučení,“ vysvětlil těm, kdo by spoléhali na zdravý rozum, v televizi ARD Daniel Thym, odborník na mezinárodní právo na univerzitě v Kostnici. 

Když se vezme v úvahu, kdo a koho volí v zemích, nejvíce zasažených migrací, tak nelze očekávat, že by proud migrantů slábl a navracení nebezpečných jedinců zpět do země původu sílilo. Spíš se dá očekávat snaha o  jejich sdílení. Pokud by vůbec oni sami měli o nějaké přerozdělování zájem.

Zdá se, že koloniální minulost bude dřívější vlastníky kolonií čím dál víc pronásledovat. My jsme ale žádné kolonie neměli.

Čím dál víc je zřejmé, kam vede multikulturalismus a požadavky těch, kdo přichází do Evropy z jiného náboženského, kulturního a sociálního prostředí. V západní Evropě je jasně patrné, že naprostá většina, zejména mladých, migrantů z muslimského světa si sebou přináší antisemitismus a vnitřní přesvědčení o nadřazenosti islámu jako nejlepšího náboženství světa.

Mnoho politiků a a sociologů dlouhodobě varuje, že ve Francii žije cca 8 milionů lidí, kteří upřednostňují islám, před hodnotami republiky. Hodně z nich již požívá status občanů Francie a stali se tedy voliči. 

To vše se následně může projevit, a někde se už projevuje, ve volbách. Nejenom ve Francii, ale i v jiných zemích, kam masová migrace z islámského světa směřovala a dále směřuje. Tak, jak bude přibývat těch, kdo nesdílejí civilizační hodnoty hostitelské země, tak bude přibývat voličů, kteří budou volit ty, kdo jim zajistí, spíš slíbí, obživu bez nějakého velkého osobního nasazení, a nebudou jim bránit žít v jejich pojetí světa. Je docela jedno, zda se takoví "slibovači" jmenují Biden, Macron, Merkelová, Corbyn nebo i leckterý náš politik.

Někde se jim to zatím úplně nedaří. Někde už ano. Aktuálně třeba v USA. Velké komunity Hispánců a "afroameričanů" (dříve černochů) s nízkým sociálním statusem rozhodnou volby ve svůj zdánlivý prospěch. Jaký to bude mít vliv na globální politiku, to se uvidí.

Demokratické volby se vyznačují nepřenositelným volebním právem. V zemích s latentní negramotností je takovým přenosem korespondenční hlasování. Může to být i negramotnost politická.

Autor: František Mikeš | pondělí 9.11.2020 11:18 | karma článku: 24,60 | přečteno: 540x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik