Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P37e10t56r 92S82k82á98c24e73l

25. 11. 2018 20:06

Při vší úctě k oběma státníkům - i do provedení naší státní vlajky nám mudrovali až z Francie. Tento a další spojenci nás potřebovali toliko k rozbití společenství států pod heslem: Rozděl a panuj. Dovede si někdo představit, že by z Rakouska-Uherska v roce 1938 oni tzv. "spojenci" vytrhli naši zem a prodali ji Hitlerovi? Díky autore za připomínku o pasu pana Nerudy. Naši předkové, pokud na to měli, tehdy mohli s jedním dokladem jet až k moři. R.-U. byla menší EU uprostřed Evropy, dost možná dojde k jejímu obnovení s menší úpravou. Ale až po krachu EU, protože jsme byli před EU, budeme i po ní...R^

1 0
možnosti
LU

"Dovede si někdo představit, že by z Rakouska-Uherska v roce 1938 oni tzv. "spojenci" vytrhli naši zem a prodali ji Hitlerovi?"8-o

To si určite nevie nikto predstaviť, lebo v roku 1938 už by bolo Česi dávno ponemčený a Slováci pomaďarčený.

0 0
možnosti
JT

J36i52r67i 82T30i97c67h55y

25. 11. 2018 17:43

Zmateny clanek s jakousi podivnou narazkou na Masaryka,

0 1
možnosti
SB

Už mnohokrát jsem četl nebo slyšel slova o tom, jak by byl užitečný osvícený diktátor nebo osvícená monarchie.

Užitečný diktátor by byl bezeporu lepším řešením než věčné dohadování se o každé hlouposti, ale ještě nikdy mi zastánce této myšlenky nevysvětlil, jak si představuje, že by měl být zvolen.

První možnost: Když to necháme na monarchistickém přístupu, tedy dědičnost funkce hlavy státu, tak ta dědičnost může vyjít na kohokoli.

Pro havlovce: Trůn by mohl zdědit Klaus a ně ́mělm by to třeba na čtyřicet let. Pro klausovce: Trůn by mohl zdědit Havel a mít to na stejných čtyřicet let. Pro havlovce i kalusovce: trůn by mohl zdědit třeba zcela nemorální Gottwald nebo blbeček Jakeš.

Druhí možnost: Volba všelidová: Tu tady máme už teď a ne každá hlava státu, která je takto zvolena, je ideální. Zase: kdo fandil Obamovi, ten určitě nemá rád Trumpa a naopak. Přitom oba vyhráli řádné volby.

Třetí možnost: Volba úzkou skupinou vyvolených.

Ale takhle byli voleni císaři Svaté říše římské, papeži, generální tajemnící ústředních výborů komunistických stran. Ne každý z nich byl zrovna ideální. Milouš Jakeš měl daleko k intelektuálním špičkám, Gustáv Husák měl daleko k věrnosti národu a zcela se zaprodal okopantské moci apod.

Osvícený monarcha, osvícený diktátor, to se snadno řekne. Ale nikdo z těch, kteří o tom hovoří, už neřekne, jak k němu dospět.

Všechny tři možnosti (dědičnost funkce, volba úzkou skupinou prominentů, volba všelidová) už tady byly a ani jedna nepřinesla kýžené řešení. Musíme se smířit s tím, že přes osvícené diktátory cesta nevede. Chyba není v těch osvícených diktátorech, nýbrž v tom že neexistuje způsob, jak vybrat jednoho člověka a tomu dát práva osvíceného diktátora.

3 0
možnosti
PS

P60e73t79r 82S82k67á60c20e45l

25. 11. 2018 20:02

Asi máte pravdu, na systému který prosadí diktátora se národ neshodne. Takže posečkejme, až se naplní vize vizionáře:

„Počítám, že se začne budovat nový řád, který se stane pilířem díla věků. Myslím, že bude stavovský na ryze křesťanském základě. Každý obor bude mít své předáky, kteří nezklamou naši důvěru, a tak se za ně v budoucnu nebudeme muset stydět. Vznikne v Československu a bude základem díla věků pro celý svět. A postavíme také nové sídlo...“ » Paseka Jindřich, Svratouch.

0 0
možnosti
  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik