Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

V době, kdy inflace je u nás nejvyšší v EU a kdy rostou ceny v obchodech, se budou poslanci hodiny a dny přetahovat o něco, co většinu občanů aktuálně opravdu moc nezajímá a kdy jakýkoliv výsledek ani nepřispěje, ani neuškodí chodu státu. 

Začíná partajní boj o možnost korespondenční volbu. Jeden ústavní právník komentoval v ČT24 její úskalí. Potvrdil, že se jedná o porušení jednoho ze základních ústavních principů, kterým je tajná volba. Zlehčil to tím, že se ústavní zákon o volbách musí brát jako celek, a že tedy porušení zákona o tajné volbě  je potřeba dát do souvislosti s ustanovením o tom, že volby jsou všeobecné. 

To je opravdu odvážná konstrukce. Korespondenční volba svou povahou nemůže zaručit ústavní povinnost o tajné volbě, jejíž  porušení je pod sankcí neplatnosti volby. Volič musí odvolit sám v místě, kam nemá nikdo mimo něj umožněn přístup. To u korespondenční volby zajistit prostě nelze.

 Všeobecné volební právo je občanům České republiky  zaručeno Ústavou ČR bez ohledu na to, kde trvale bydlí. Že někteří mají daleko do místa, kde mohou uplatnit své volební právo, není porušením tohoto práva, ale je to jen narušení osobního komfortu. To lze snadno napravit tím, že stát zajistí komfortnější dostupnost volebních schránek.

Má-li se do budoucna zabránit tomu, aby kdokoliv z jakýchkoliv důvodů napadl platnost voleb pro porušení zásady tajné volby, bylo by dobré při jednání o korespondenční volbě zároveň připojit jednání o změně Ústavy minimálně korekcí pojmu "tajná volba". 

Takhle to jenom vypadá, že strany balancující na hranici volitelnosti, se snaží využít času do voleb, k prosazení svého zájmu, který by po volbách v roce 2025 už nemusely mít k dispozici.

Prezident Petr Pavel, který v novoročním poselství přečetl text, který obsahoval většinu toho, s čím do veřejného prostoru přichází TOP 09, v pasáži, kde se obrátil na mladou generaci, sice podprahově, ale vědomě, souzněl s těmi, pro které je změna volebního systému skoro životní nutností.

V těch zemích kde korespondenční volba je, jsou důvodem většinou geografické, sociální a dopravní podmínky tedy dostupná infrastruktura státu a hustota sídel. Určitě to není proto, aby byly získány hlasy lidí nežijících v dané zemi, a kteří toho mnohdy o zemi, kde chtějí ovlivnit vládu, moc neví. Proto jsou korespondenční volby vesměs využívány uvnitř daných států.

Kdyby z toho u nás, jako sláma z bot, nečouhala účelová snaha jedné nevolitelné a druhé jen u nás prosperující strany jak se udržet ve sněmovně, tak by diskuse o korespondenční volbě mohla vypadat jinak než  jako to, že tonoucí se stébla chytá.

Má-li se tedy předejít případným stížnostem na průběh voleb, tak je zásah do ústavy tím nejspolehlivějším eliminátorem problémů, které nastanou když stoosmička na sílu prosadí svou. A že nastanou je pravděpodobnost hraničící s jistotou.

A když už byl zmíněn novoroční proslov prezidenta Petra Pavla, tak možná stojí za zmínku ještě jeden jeho vstřícný krok ke spřáteleným subjektům. Když iRozhlas po některých krocích prezidenta Petra Pavla uvedl, že prezident je nezkušený a že se zatím učí, tak se to tak trochu ukázalo i v jeho novoročním projevu. Třeba v té části, kde se přimlouval za nahrazení české koruny evropskou měnou. Ať chtěně či nechtěně, tak ukázal na své politické ukotvení a na to, jaká část českého byznysu je mu blízká. Jde o to, zda tyto části jeho proslovu jdou na vrub jeho politické nezkušenosti nebo naopak jsou výsledkem diplomatické zkušenosti a orientace v byznysu jeho přítele po boku.

Proto určitě mnohokrát ve společnosti zazněla otázka, zda zahájení diskuse o tak závažné věci, jako je nahrazení české koruny eurem, má být zahájena při novoroční gratulaci občanům.

Přijetí eura, jako náhrady za českou korunu, je opravdu věc příliš komplikovaná, která ve svém důsledku přinese tolik změn do života každého z občanů státu, než aby byla vyslovena bez náležité "politické přípravy" jako vstřícný krok vůči bankám a zahraničním investorům. Že by to běžným občanům aktuálně nepřineslo nic víc než zdražení a snížení hodnoty jejich úspor, je v současné ekonomické situaci, nejenom u nás, také jedním z dopadů takového kroku. Možné vysvětlení, proč s tím Petr Pavel v novoročním proslovu přišel, nabízí politický analytik Erik Best, který má vhled do zákulisí. Podle jeho zjištění šlo o službu Pavlovým sponzorům.  Podle jeho informací může mít zmínka o přijetí eura v novoročním projevu i jiný důvod, než že by si to Petr Pavel tolik přál. „Není to jenom kvůli tomu, že projev prezidentovi napsal někdo jiný a euro do toho zakomponoval, ale slyšel jsem rovněž, že do toho mluvil i někdo mimo Hrad. Jinými slovy, Pavlovi sponzoři, kteří by euro uvítali, chtěli, aby to v projevu zaznělo,“ prozradil Erik Best.

Pokud tedy chtěl prezident Petr Pavel zahájit takovou diskusi, měl tak učinit úplně jinak a jinde než u vánočního stromku, kde chybějící argumenty mohou vést k domněnce, že chtěl jenom slavnostně podpořit určitou zájmovou skupinu.

 

Autor: František Mikeš | neděle 14.1.2024 17:17 | karma článku: 15,12 | přečteno: 230x
  • Další články autora

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Ve svobodné společnosti se pravda hledá.

"Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více nenávidí ty, kteří ji říkají". George Orwell. Ve svobodné společnosti si občan pravdu hledá mezi více názory. V totalitě je mu zdělena na základě jednoho názoru.

21.11.2022 v 10:29 | Karma: 15,75 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
RECEPČNÍ

Quality Hotel Brno Exhibition Centre
Jihomoravský kraj
nabízený plat: 30 550 - 30 550 Kč

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik