Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

size="9pt"Na summitu šéfů států a vlád EU se projednávaly dva zásadní body. Tím prvním bylo rozhodování o zahájení přístupových rozhovorů o vstupu do EU s Ukrajinou, a tím druhým pak finanční pomoc této zemi.

size="9pt"Před jeho zahájením se hojně diskutoval postoj Maďarska k projednávaným bodům.
"Maďarsko se bude držet svého postoje, že Evropská unie nesmí zahájit rozhovory o členství s Ukrajinou, ale měla by místo toho usilovat o strategické partnerství s touto zemí." Podle agentury Reuters to uvedl premiér Viktor Orbán ve středu ve zveřejněném rozhovoru na webu Mandiner. Dále zopakoval, že tato otázka by měla být vyřazena z programu summitu EU na konci tohoto týdne, neboť Maďarsko neschválí zahájení přístupových rozhovorů s Ukrajinou.

„ size="9pt"Vezmeme–li v úvahu čísla, ekonomické analýzy a vezmeme–li vážně, že cílem rozhovorů (s Ukrajinou) by bylo udělení členství – abychom to nepoužívali  size="9pt"jako politické gesto size="9pt" – size="9pt"protože členství k tomu neslouží... pak musíme říct, že tato myšlenka je v tuto chvíli absurdní, směšná a není seriózní,“ řekl ve svém středečním projevu před zákonodárci.

size="9pt"Že ale může být nakonec všechno jinak mohlo naznačit vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica:
 „Nebudeme bránit rozhodnutí Evropské unie, aby otevřela jednání s Ukrajinou. Jde o politické rozhodnutí, nemá to nic společného s realitou. Ukrajina není absolutně připravena na otevření negociací,“.

size="9pt"O tom, že nakonec bylo dosaženo na tomto bodu jednání potřebné shody rozhodl Viktor Orbán, když v době rozhodování opustil jednací místnost. Jednomyslnost tak nastala, i když přinesla určité zmatení u přítomných novinářů. Sami účastníci se však shodli na tom, že to není v rozporu s principem jednomyslnosti při rozhodování v tomto formátu. Jeden z přítomných premiérů k tomu řekl: „Právní základ je ten, že došlo v této záležitosti k rozhodnutí Evropské rady, které nebylo blokováno žádným z členů Evropské rady“. Zajímavé vysvětlení, které interpretuje jednomyslnost tak, že  size="9pt"na summitu EU se nehlasuje, jen se předseda Evropské rady ptá přítomných, zda s danými závěry souhlasí a když se nikdo nevyjádří, znamená to, že dané rozhodnutí neblokuje. Proto byl odchod Viktora Orbána z místnosti, podle všeho předem domluvený. A za domluvou stál podle nejmenovaných zdrojů německý kancléř Olaf Scholz. Zda něco za tento postoj maďarskému premiérovi slíbil, není zatím jasné.

size="9pt"Bylo tedy schváleno, že pokud nedojde k nějakým komplikacím, tak je možné v příštích (možná i deseti) letech jednat o tom, zda se Ukrajina po splnění příslušných ekonomických, právních a společenských kritérií stane dalším členem evropského společenství.

size="9pt"Co se ale na summitu nepodařilo najít, je shoda na změnách v unijním rozpočtu na roky 2021 až 2027, které by umožnily dlouhodobou finanční podporu Ukrajině, která ty peníze nutně potřebuje na pokrytí nákladů státní administrativy. Podle nizozemského premiéra Marka Rutteho s dalšími prostředky pro Ukrajinu nesouhlasilo Maďarsko, což potvrdil i maďarský premiér Viktor Orbán, který k tomu řekl: „Shrnuto: veto na peníze navíc pro Ukrajinu, veto revize unijního rozpočtu. K tématu se vrátíme v Evropské radě příští rok po náležité přípravě“. Už při příchodu na jednání podle diplomatů opakoval svůj postoj, že finance na dlouhodobou pomoc Ukrajině by se měly brát odjinud než z rozpočtu Unie.

size="9pt"Lídři členských států EU jednali o vyčlenění další pomoci Ukrajině z unijního rozpočtu v hodnotě 50 miliard eur. S tím však některé země nesouhlasily, a tak se částka snížila na 17 miliard eur s tím, že zbylých 33 miliard by si EU mohla půjčit na finančních trzích, čímž by Kyjev získal potřebnou pomoc v původní výši. Ani s tím maďarský premiér nesouhlasil.

size="9pt"Co tedy summit přinesl?

size="9pt"V prvním případě příslib ve formě politické proklamace, že se začne jednat, přičemž výsledek tohoto jednání lze očekávat v daleké budoucnosti. Pro Ukrajinu dobrá zpráva, pro členské země EU dodržení slibu.

size="9pt"Ve druhém případě se ukázalo, že na nakládání s penězi EU není jednotný názor, jak ukázala jednání o výši poskytovaných financí pro Ukrajinu, a tak možná maďarské veto je čas poskytnutý pro příští jednání o výši podpory.

size="9pt"Ten čas však také může přinést sebevědomým Maďarům nejenom sympatie jiných unijních států, ale třeba i partnery pro jednání o některých návrzích. To mohou ukázat už volby v některých státech. Nebude to asi Polsko, kde poměrně nesourodá vláda, postavená na platformě „antikacinski“ (snad nedopadne jako jiná vláda postavená na platformě „antibabiš“), která má vlastní silné ambice na rozhodování v EU, ale může to být třeba Slovensko, Nizozemí nebo Rakousko, kde se po volbách v příštím roce může změnit nejenom vláda, ale i její směřování. Současné sbližování někdejších spoluvládců evropského soustátí, neuniklo ani bruselskému webu Politico, který k tomuto sbližování napsal, že je to duální monarchie povstávající z hrobu. Je pravda, že v této mocné monarchii byli Maďaři spoluvládci, ale je také pravda, že se rozhodujícím způsobem zasadili o rozpad tohoto, v Evropě mocného, soustátí.

size="9pt"Maďarské sebevědomí tedy nemusí mít základ jenom uvnitř vlastního státu, ale může se vytvářet i ve velmi turbulentním a názorově rozmanitém současném světě.

 

 

 

 

Autor: František Mikeš | sobota 16.12.2023 8:15 | karma článku: 32,30 | přečteno: 1185x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Ve svobodné společnosti se pravda hledá.

"Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více nenávidí ty, kteří ji říkají". George Orwell. Ve svobodné společnosti si občan pravdu hledá mezi více názory. V totalitě je mu zdělena na základě jednoho názoru.

21.11.2022 v 10:29 | Karma: 15,75 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Čínská armáda se vrátila k Tchaj-wanu. Dvanáct letadel přeletělo dělící linii

27. dubna 2024  11:11

Tchaj-wan v sobotu zaznamenal obnovenou aktivitu čínské armády ve své blízkosti. Tchajwanské...

Rusové v noci ničili ukrajinskou infrastrukturu, znovu útočili i na Charkov

27. dubna 2024  8:05,  aktualizováno  10:41

Sledujeme online Rusko v noci na sobotu zaútočilo na energetickou strukturu Ukrajiny. Ve třech oblastech poškodili...

Zemřel Robert Kvaček. Spisovateli a uznávanému historikovi bylo 91 let

27. dubna 2024  10:10,  aktualizováno  10:24

Ve věku 91 let zemřel historik a spisovatel Robert Kvaček. Ten patřil k největším osobnostem...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik