Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

  "Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.  

Češi si zvolili za prezidenta člověka, který prostě je zatížen komunistickou totalitní minulostí (to jsem si dovolil použít floskuli Jakuba Železného, kterou používá při uvádění informací o Číně), ať chce nebo nechce. Musí být připraven na to, že mu část veřejnosti tuto jeho minulost nezapomněla a možná ani zapomenout nechce. Asi stejně jako nejsou zapomenuta jeho slova z jednoho jeho rozhovoru ze 4.1.2016: „Jasně si uvědomuji, že jsem voják, že nemám žádné zkušenosti v politice a nemíním se ani touto cestou ubírat. Líbí se mi staré české přísloví ševče drž se svého kopyta. Tím mým je obrana a mezinárodní vztahy v oblasti bezpečnosti, ne politika. Budu se držet svého a věřím, že osobností vhodných pro prezidentskou kandidaturu má Česká republika více v jiných prostředích než v tom armádním“.

Jak dobře odhadl Petr Pavel své limity pro výkon prezidentské funkce, může být patrno i z politicky nekorektní a pro hlavu státu těžko omluvitelné části jeho vystoupení v OSN, kde se vyjádřil k volbám na Slovensku když řekl, že zvolením zatímního favorita těchto voleb se zhorší dobré Česko Slovenské vztahy. To si může dovolit novinář, ale ne hlava státu. Navíc ne v době, kdy jsou tyto vztahy nadstandardní, a kdy v době rozjitřené předvolební atmosféry, může takové vyjádření hlavy sousedního státu vyvolat u mnoha voličů nevoli, která může ve volbách prospět právě tomu, komu měla uškodit.

Ono je toho ale víc co ukazuje jakou pravdu měl Petr Pavel při hodnocení svých předpokladů pro výkon funkce prezidenta. Vzpomeňme na jeho zvláštní postup při změně valorizace důchodů. Tehdy prohlásil, že podepisuje zákon, který je podle něj protiústavní, a prohlásil, že když nikdo jiný, tak on se v té věci sám obrátí na Ústavní soud. Ještě větší blamáži pro hlavu státu zabránila sama opozice, když stížnost k Ústavnímu soudu sama podala. Bylo by zajímavé sledovat argumenty pana prezidenta, kdyby měl svůj slib splnit a vysvětlit, proč podepsal něco, co je protiústavní.

Podobně obskurní cestu zvolil pan prezident Pavel znovu ve věci důchodů, když vládě nepodepsal její zákon o valorizaci a o předčasném odchodu do důchodu. Následné zmatené vyjádření prezidentovi mluvčí nemělo dlouhou platnost, protože prezident vzápětí zákon podepsal.

Politické kroky a gesta se nemusí líbit každému. Tak to v politice chodí. Politici nakonec svými kroky necílí na každého, ale vesměs si vybírají svou skupinu podporovatelů v naději, že vždy bude početnější, než ti ostatní. Ale ve věci důchodů přišel pan prezident s novým politickým prvkem, který je nový v tom, že se nemůže zavděčit prakticky nikomu (Petr Kolář, DNES). Místo, aby se srozumitelně postavil na stranu vlády v důvěře, že činí dobře, nebo se stejně srozumitelně postavil proti jejím krokům, když tomu co činí nevěří, tak neudělal ani to ani ono, čímž docílil, že mu nerozumí vůbec nikdo a působí tak, jako politický amatér.

Odkazovat se v té souvislosti na Václava Havla, že nechce být automatem na podpisy a snažit se, aby veřejnosti Václava Havla připomínal patří, s ohledem na jeho minulost, do kategorie absurdních děl našeho prvního prezidenta.

Češi si zvolili prezidenta, který pěkně vypadá, hezky čte to, co mu jeho tým napíše (i když jeho projev ve Sněmovně, který trval sedm minut a v němž kromě obecných frází vlastně nic neřekl, kde nezaznělo žádné poselství, žádná slova, která by znamenala, že demokracie je postavena na souboji myšlenek na střetu koalice s opozicí), který rád cestuje po vlasti i do zahraničí, a který je všechno jiné, než jeho aktivističtí předchůdci. Jestli je to dobře či špatně ukáže čas. Doba je složitá a politici musí být připraveni na správné hodnocení celého komplexu toho, co se okolo nás děje. Zaměření jen na jednu, byť sebedůležitější věc, se může dříve či později ukázat jako krátkozraké, a to i ve srovnání s tím, jak ke globálnímu dění přistupovali či přistupují jiné i spřátelené státy.

 

 

 

 

Autor: František Mikeš | úterý 26.9.2023 13:07 | karma článku: 20,16 | přečteno: 350x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Ve svobodné společnosti se pravda hledá.

"Čím více se společnost vzdaluje od pravdy, tím více nenávidí ty, kteří ji říkají". George Orwell. Ve svobodné společnosti si občan pravdu hledá mezi více názory. V totalitě je mu zdělena na základě jednoho názoru.

21.11.2022 v 10:29 | Karma: 15,75 | Přečteno: 257x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik