Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak si koalice rozdělí peníze za volby?

Tři body určují rovinu, nebo chcete-li stabilitu. Pět bodů už může znamenat, že se někde bude muset kus odebrat nebo někde podložit, aby se stability dosáhlo i v tomto počtu. Jde o to neubrat moc, nebo nemít podložku volnou.

size="7pt"Po oslavách vítězství jedněch pěti, a opadnutí smutku  jiných pěti,  z výsledku voleb do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR 2021, přichází čas na jejich promítnutí do reálného života české společnosti.

size="7pt"Společenství pěti politických subjektů dosáhlo svým spojením změnu stávající politiky v zemi. Na získání podpory sněmovny pro společnou vládu to stačí. Ale na stabilní politické klima ve společnosti to asi nebude.

size="7pt"Nenapovídají tomu volební zisky jednotlivých stran. V tomto srovnání HNUTÍ ANO 2011 s 27,2% ziskem proti minulým volbám nic moc neztratilo, stejně jako ODS s 13% nic moc nezískala. STAN se 14,% je na tom lépe nejenom proti minulým volbám, ale třeba i ve srovnání s ODS. Lidovci s 9% si drží standard, stejně jako SPD s procenty deseti. TOP 09 nepřekročila 6% a Piráti s necelými 2% by se bez volební koalice do sněmovny nedostali. A velkou neznámou pro politický vývoj v ČR je víc než 12% hlasů, které voliči odevzdali stranám, které neprošly do sněmovny. Je to skoro milion neuspokojených voličů. ČSSD, Přísaha Trikolóra, KSČM nebo zelení určitě nebudou žádnou klidnou silou v české politice po roce 2021.

size="7pt"Ledacos mohou naznačit už nadcházející prezidentské volby. V těch nebudou hrát roli volební společenství, protože prezident je volen občany přímo. Spojit se lze jenom při výběru kandidáta na prezidenta. 

size="7pt"Jestliže tedy volby ukončily vládu Andreje Babiše, tak z pohledu výše uvedeného, neukončily jeho působení v politice. Zda bude jedním z kandidátů na prezidenta, a kdo bude jeho eventuálním vyzývatelem, bude nepochybně brzy významné téma ve veřejném prostoru.

size="7pt"Teď bude pět autonomních politických subjektů tvořit program vlády pro příští čtyři roky. Nebude to období jednoduché. Nová vláda nebude chtít přijmout rozpočet připravený vládou odstupující, protože dlouhodobě mluví o jeho ekonomice neodpovídajícímu schodku, a bude chtít do sněmovny předložit rozpočet úspornější. Bude se muset zabývat tím, jak udržet na uzdě rostoucí inflaci. Bude muset zpracovat účinná opatření proti nákaze covid-19. Energetická krize bude vyžadovat zásadní postoj České republiky k NEW GREEN DEAL, a ani rodinná politika není úplně sjednocujícím prvkem vznikající volební koalice. Uvažované snižování nároků na žáky a studenty ve školách, bude také asi třeba nejdříve posoudit se stavem znalostí "produktů" současného školství

Jednání bude probíhat v rozjitřené atmosfére okolo budoucnosti prezidenta Zemana v jeho posledním funkčním období. Vedení Senátu Parlamentu ČR se rozhodlo podniknout razantní kroky směřující k ukončení jeho působení v prezidentské funkci, zatímco budoucí premiér zaujal v této věci zdrženlivější postoj. Lékaři mlluví o pracovní neschopnosti, prezident Klaus, který svého následovníka  v nemocnici navštívil a strávil s ním v rozhovoru skoro hodinu říká, že mluvil s nemocným člověkem, orientovaným v čase, který s ním mluvil  hodně o zdraví a málo o politice. Možná, že Miloš Vystrčil před tím, než začal připravovat kroky k odstavení prezidenta, mohl udělat to stejné co Václav Klaus. Jistě by mu byla návštěva prezidenta umožněna a určitě by měl možnost mluvit s ním nejenom o zdraví, ale i o politice.Možná by tak předešel některým nenávistným reakcím, které na jeho osobu směřují právě v souvislosti a aktivitami senátu směrem k Hradu.

size="7pt"Jenom jako taková drobnost právě probíhajících jednání o podobě nové sněmovny bude nutnost vypořádat se odstavcem Jednacího řádu, kde se mluví o tom, že poslanecký klub může vytvořit strana nebo hnutí, která ve volbách získala nejméně tři mandáty, aby se to nestalo zbytečnou diskusí při ustanovování nové sněmovny. Jednací řád nezná pojem volební koalice, ale mluví jen o samostatných stranách, které uspěly ve volbách. 

size="7pt"A protože o peníze jde až v první řadě, tak i tady bude o čem jednat. Peníze za volby od státu dostane SPOLU a PISTA dohromady každá jako jeden volební subjekt, stejně jako peníze na zvolené poslance. Při vědomí o nepoměru volebního zisku uvnitř těchto volebních společenství to nemusí být tak jednoduché dělení.

 

Autor: František Mikeš | neděle 24.10.2021 14:10 | karma článku: 13,91 | přečteno: 316x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik