Rozvrat českých financí - přání nebo skutečnost.

21. 06. 2021 16:48:53
S českými financemi určitě není všechno úplně jak na růžovém obláčku, ale mluvit o jejich rozvratu je politikum, které těžko obstojí v konfrontaci s realitou. Jako předvolební heslo snad. Jako seriozní ekonomická úvaha vůbec ne.

Jedním z témat v předvolebním období, bude nepochybně i stav českého státního rozpočtu, a s tím i úvahy o tom, zda u nás zavést euro, nebo si naopak ponechat českou korunu.

Občané od některých politiků slyší slova o rozvratu českých financí v souvislosti s nárůstem státního dluhu, jehož, ne jedinou, ale významnou příčinou je eliminace následků koronavirové pandemie. Někdo vidí cestu ven z dluhů přijetím eura.

Věc ale není tak jednoduchá, když se srovná veřejný dluh eurozóny, který je zhruba na úrovni sta procent HDP, s dluhem českým, který je na čtyřiceti procentech HDP. Tak i s připuštěním horší prognózy do roku 2024, je pořád náš dluh, ve srovnání s eurozónou, poloviční.

Když se mluví o rozvratu českých financí, tak je také dobré připomenout dění na dluhopisovém trhu. Velký zájem zahraničních investorů, aby mohli české vládě na dlouhá léta půjčit znamená, že úrok na českém dlouhodobém dluhu klesl nejvíc v celé EU. Neboli, čím je o dluhopisy větší zájem, tím je vyšší jejich cena a tím klesá úrok. Z toho plyne, že čím je půjčení dané zemi bezpečnější, tím ochotněji jí věřitelé půjčí.

Naše ekonomika se poměřuje s ekonomikou německou, a je tedy dobré poměřit i dluhopisový trh obou zemí. Vůči úročení německých dluhopisů se úročení těch českých snižovalo nejvíc v celé EU. To znamená, že zahraniční věřitelé moc nevěří politikům, mluvících o rozvratu českých financí.

Určitě není všechno s českými financemi úplně jak na růžovém obláčku, ale mluvit o jejich rozvratu je politikum, které těžko obstojí v konfrontaci s realitou. Jako předvolební heslo snad. Jako seriozní ekonomická úvaha vůbec ne.

Dobré je také připomenout, že Česká národní banka je poslední bankou EU, která výkup dluhu neprovádí za nově vytvořené peníze, na rozdíl od centrální banky eurozóny, která tak vytváří dojem, že dluhu je méně, a ČR zároveň není zapojena do aktuálního Evropského mechanismu směnných kurzů.

Zahraniční investoři Česku půjčují i proto, že předpokládají další zpevňování české měny vůči euru, což opět není ničím, co by ukazovalo na rozvrat českých veřejných financí. Měny rozvrácených ekonomik zpravidla výrazně oslabují.

Některá předvolební vyjádření politiků se musí měřit optikou platnosti do skončení voleb. Pak zase nastane delší či kratší období reálného působení na veřejnost.

„ size="9pt"Známkou pohnuté doby jest nízká úroková míra na veřejném trhu následkem velkého nadbytku kapitálu a vysoké míry úrokové při cenných papírech následkem klesnutí kursu. Při burzovním poplachu na počátku roku loňského byla nesrovnatelnost tato velice nápadně patrnou. Kdežto byl kurs rent tak nízký, že poskytovaly šesti procentní úroky, bylo v eskontu směnkovém lze peníze snadno na tři procenta dostati. To jsou nezdravé hospodářské zjevy, kterých sluší se co nejvíce litovati. Přestává-li uložení kapitálu nechť v rentách nebo akciích míti jistou ustálenost kursovní a stává-li se hříčkou , zmítanou politickými událostmi, pak nemá majetek vůbec žádného bezpečného základu.“

size="9pt"NÁRODNÍ HOSPODÁŘ – v roce 1900

Autor: František Mikeš | pondělí 21.6.2021 16:48 | karma článku: 10.40 | přečteno: 352x

Další články blogera

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 225 | Diskuse

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma článku: 32.23 | Přečteno: 1181 | Diskuse

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma článku: 20.16 | Přečteno: 348 | Diskuse

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma článku: 19.57 | Přečteno: 512 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Luboš Smrčka

Zemřel demýtizátor racionality

Než se do toho se svým kolegou Amosem Tverskym pořádně pustili, ekonomie byla přesvědčena, že v podstatě bohatě vystačí s matematickým aparátem, sofistikovanými vzorci a důvěrou v lidskou racionalitu.

29.3.2024 v 14:05 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 3 | Diskuse

Tomáš Flaška

Někdo tady lže

Prezident Pavel svolal schůzku opozice a koalice ohledně důchodové reformy. Záslužný čin. Nepamatuji, že by některý z jeho dvou předchůdců zkusil něco podobného. A o tom má prezidentská funkce být.

29.3.2024 v 9:13 | Karma článku: 24.90 | Přečteno: 465 | Diskuse

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 599 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.83 | Přečteno: 913 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 35.00 | Přečteno: 1593 | Diskuse
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 826

Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...