Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neschopnost nebo nechuť?! (Oprava)

Je hloupé, když si poitici hrají na právníky. Je nebezpečné, když si právníci hrají na politiky. V prvním případě to může být třeba jen zábava pro důvěřivé občany. V tom druhém pak může znamenat i změny ve vedení státu. Cui bono?!

Někdo řekl, že když poslanci vyšetřují dění okolo OKD, tak je to jako kdyby leteckou havárii šetřili odborníci na motocykly. Je to sice možné, ale jak už řekl Jan Werich jako král v jedné pohádce: "Teď už vím, že na odbornou práci mají být odborníci." Na to odpověděl V. Burian jako jeho rádce: "Hm, to jsem nevěděl." Teď jde o to, zda je u nás víc prozřelých, nebo nebo těch v neznalosti setrvávajících.

Orgány činné v trestním řízení zahájily masivním útokem na úřednici státu děj, který vedl k pádu vlády a její nahrazení v jiném složení. Mohlo to pravda dopadnout i hůř.

Že šlo a jde v obou případech o vděčné téma pro všechna média není nutné nijak zvlášť zdůrazňovat. Že se média chopí i dalšího závažného případu, naznačil už rozhovor redaktorky M. Augustové s předsedou KSČM V. Filipem v souvislosti s Usnesením Ústavního soudu, kterým bylo zamítnuto zdanění náhrad církvím za křivdy, které jim způsobil zločinný komunistický režim po roce 1948. V rozhovoru se ukázalo (jako i jndy), že redaktoři neumí nebo nechtějí reagovat na evidentně zavádějící informace.

Není přece možné nechat bez povšimnutí kritiku Ústavního soudu za to, že se nezastal skupiny lidí, kteří do společného podniku na principu "pyramidy" dobrovolně vložili  realtivně málo peněz ve srovnání s tím, co za ně hodlali získat, a že naopak neumožnil těm, kdo spáchali v minulosti křivdu, aby ji ještě jednou zopakovali.

Srovnávat škodu, která vznikla někomu z naivity nebo bezdůvodné důvěry v serioznost někoho, kdo evidentně na takové důvěře chce získat svůj prospěch, s prokazatelnými zločiny spáchanými na určité části společnosti, je nejenom nemravné, ale i společensky nebezpečné. Zvlášť, když se spravedlnosti dovolávají ti, jejichž předchůdci křivdy způsobili.

To, že  Ústavní soud nestojí apriory na straně církv, o tom může napovídat jeho jiné Usnesení, kterým potvrdil, že zabrání majetku jednoho církevního řádu, nejdřív "nacisty" a potom také "komunisty", bylo oprávněné.

Není nic neobvyklého, že redaktoři ČT adekvátně nereagují na některá vystoupení ve svých reportážích. Když dotazovaný vypráví, že bez příspěvku na bydlení nemůže existovat, tak se přímo nabízí otázka na důvod života s podporou státu, když jde evidentně o člověka plného sil. Když mladá maminka sděluje, že nemá peníze na obědy pro svou dceru ve školní jídelně, a v ruce drží mobilní telefon, na stolku leží červenobílá krabička cigaret a okolo ní pobíhá pes, tak bude hodně diváků, kteří nebudou pociťovat lítost, ale spíš se zamyslí nad tím, jaké má taková maminka priority.

Úkolem veřejnoprávní televize je zprostředkovávat objektivní informace o dění okolo nás. V momentě, kdy se informace využívají k ovlivňování diváků a posluchačů ve prospěch určitého politického názoru nebo určité společenské vrstvy, může to zapříčinit třeba i současné dění okolo ČT. Několik let neprojednaná zpráva o jejím hospodaření, může být právě následek protekcionismu nebo vyhraněného politického názoru některých jejích protagonistů.

Autor: František Mikeš | středa 16.10.2019 11:39 | karma článku: 20,58 | přečteno: 577x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Zatkněte propalestinské levicové fašisty, vyzývá demokratický kongresman

25. dubna 2024  20:44

Demokratický kongresman Adam Smith označil propalestinské demonstranty za „levicové fašisty“ a...

Pád zhýralého náměstka otřásl Moskvou. Pod Šojguem se houpe židle

25. dubna 2024

Premium Ruskou politickou scénu rozvířil největší korupční skandál od začátku války. Zatčení náměstka...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik