Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Je ČT naše nebo něčí?

V každém případě je to prostředek, který těm, kdo ho využívají, sděluje, co si mají myslet o dění, které okolo nich běží a jaká kultura je te pravá.  Proto si ji pouští jen někdo. Platí ale všichni.  

Předpokladem existence veřejnoprávní televize, tedy i té české, má být zjišťování a šíření spolehlivých informací, má přispívat ke kultivaci prostředí, ve kterém působí, šířit kvalitní kulturu a výchovnými pořady působit na odstraňování negativních jevů ve společnosti.  Dnes je ale Česká televize rozsáhlá byrokratická organizace se spoustou velkých oddělení, se všemi s tím spojenými nevýhodami jako je setrvačnost, hierarchismus, tlak na konformitu a s řadou lidí, kteří ještě nevybředli ze servility k jejich již nežijícímu idolu, který v čele státu vyznával nepolitickou politiku a bezbřehý občanský aktivismus.

I proto útoky na veřejnoprávní Českou televizi, ale i akce na její obranu, v poslední době sílí. Kritici tvrdí, že ČT nadbíhá některým politickým stranám a určitá témata pojímá s nedostatečným odstupem. Zastánci veřejnoprávní instituce si naopak myslí, že tyto ataky jsou ohrožením demokracie a svobody slova. Obě strany jsou nesmiřitelné. Přitom skutečně existuje dost důvodů, proč by se měla Česká televize v některých věcech změnit.

Říct, že když se někomu současná podoba vysílání České televize nelíbí, tak se na ni nemusí dívat, není tak jednoduché. Koncesionářský poplatek se platit musí, i kdybyste si ČT nezapnuli ani na sekundu. Protože je to v podstatě daň uvalená na všechny, bez ohledu na to, že ne všichni tento produkt chtějí konzumovat.

Každý z nás tedy přispívá na oněch osm miliard korun, se kterými ČT „hospodaří“. Co za ně dostává? Opakování již vícekrát opakovaných pořadů z dob nedávno i dávno minulých. Vytváří se pořady o socializaci psů a koček, aby mohlo být přikročeno k jejich výchově a vzdělávání v zemi, kde se 12 procent dětí se systematicky nevzdělává a ten zbytek bůhví jak a výchovné problémy se týkají nikoliv marginální části mládeže. Estrády tvářící se jeko publicistika a vysílání reklam přesto, že na ČT 1 by k tomu nemělo již několik let docházet.

V souvislosti se stým výročím vzniku republiky se mluví o ohrožení českého jazyka a české kultury před rokem 1918. Je minimálně na zamyšlení, co dali českému jazyku a kultuře např. Jirásek, Němcová, Borovský, Aleš, Mánes, Smetana, Dvořák a stovky dalších osobností té doby, a kde se český jazyk, kultura, ale i národní sebevědomí nachází dnes. Ke cti České televize je, že ještě neklesla tak hluboko, jako některé televize komerční, ale i tam lze najít hodně příkladů toho, že tvůrci naší kultury zatím ještě hledají své dno.  Ke kultuře národa bohužel patří dnes i reklama a tedy i ta s kozou nebo „jak vám mohu pomoci?“

Národ nemá větší poklad než je mateřský jazyk. Je ctí i hanbou národa, jak s tímto pokladem nakládá. Tím víc to platí pro ty, kteří mateřský jazyk používají k ovlivňování jiných. Ovládat první pád množného čísla u různých rodů, oznamovat v hlavních zprávách, že kvůli námraze docházelo k haváriím a ne, že díky námraze došlo k …, používat správně názvy institucí, by mělo být naprostou samozřejmostí. Nemluvě o zaplevelování jazyka zbytečným a mnohdy nevhodným používáním slov dnes módní  angloamerické provenience.

Česká televize, stejně jako každý jiný účastník mediální sféry odráží postoje svého majitele. U ČT je to složitější v tom, že majitelem je každý koncesionář. Proto je logicky pod kritikou, když se v tvorbě programu a vysílání upřednostní určitá část společnosti nebo „světonázor“ tvůrců. Ať už pořadů nebo komentářů k podávaným informacím. ČT by měla objektivně a nestranně reprezentovat co nejširší spektrum názorů. Jenže to dlouhodobě nedělá. Že se takové tvrzení nelíbí vedení televize ani mediálním radám je sice velmi pravděpodobné, ale na obecném hodnocení současné podoby české veřejnoprávní televize to nic moc nezmění.

František Mikeš

Autor: František Mikeš | pondělí 1.10.2018 10:45 | karma článku: 45,71 | přečteno: 5777x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik