Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Společnost informační nebo desinformační?

Někdy se zdá, že z každodenních zpráv jen jedna jejich součást zprostředkovává informace, které pro budoucnost každého občana znamenají rozdíl a tudíž mají význam, zpráva o počasí. Všechno ostatní, byť míněno vážně, je jen zábava.

                Je opravdu načase, aby sněmovna projednala návrh na sestavení vlády, a následným hlasováním uvedla vládu v život. Ne že by teď Česká republika vládu neměla. Vládu má, ale ve stádiu, kdy zejména ve volbách neúspěšné strany hledají příležitost k získání větší obliby u voličů. Pokud tyto strany kritizují, jak vláda pracuje, tak změny nelze dosáhnout řečmi na Václavském náměstí nebo v různých „arénách“ a za nezájmu širší veřejnosti. Toho lze dosáhnout, jen když budou sami vládnout, nebo spoluvládnout nebo jako opozice, která pro své návrhy získá v parlamentu dostatečný počet hlasů.  

Aktuální stav na politické scéně, kdy se vyjednává o tom, kdo bude ve vládě a kdo v opozici, je sice prostředím pro politické soupeření, ale není prostředím pro normální chod státní správy. Jedni nemají dost hlasů na to, aby něco z toho co si přejí, mohly prosadit a druzí disponují tolika hlasy, které jim umožňují prosadit v podstatě cokoliv. Tohle všechno komentují redaktoři našich médií, a jimi zvaní političtí komentátoři předkládají divákům, posluchačům a čtenářům někdy dost fantaskní teorie.  Voliči tohle všechno vnímají!  Jak? O tom cosi vypovídají aktuální průzkumy veřejného mínění.

Chce se říct: „Volby skončily! Nezapomeňte, jak dopadly!“  Bylo by tedy dobré vzít výsledek říjnových voleb jako daný fakt a ukázat voličům, že se při výběru svých reprezentantů nespletli. Někomu se může zdát, že pravdou je spíš opak.

Když už byla řeč o médiích, tak jejich úlohou by mělo být, poskytovat o komentovaných událostech informace tak, aby si každý sám mohl udělat názor na současné dění doma i ve světě.  O politických událostech se nevyplatí předkládat hotové pravdy. Politika není evangelium. Evangelium nám předkládá hotové pravdy. V politice si tu svou hledá každý sám. Má k tomu k dispozici širokou škálu informačních zdrojů, které současný mediální prostor nabízí. Je na každém, co z toho využije. Představa, že politický komentátor, politolog nebo oblíbený politik předstupující před televizní diváky předkládá jediný správný náhled na komentovanou věc, je nejlepší cestou k tomu, jak být v blízké budoucnosti překvapen, že se ta věc odehrála úplně nebo alespoň částečně jinak. 

Jakási paní Zlámalová v jakémsi časopise sepsala článek o ostrakizaci Andreje Babiše v Evropském parlamentu. Důvodem pro to bylo, že belgický premiér pozval na večeři třináct presidentů a premiérů, a náš premiér pozván nebyl. Nic o tom, že v EU je dnes 28 členů a že tudíž nebyl sám, komu se té cti nedostalo.  V článku jsou jako pozvání uvedeni zástupci států, které v EU patří spíš k těm méně „nápadným“.  Nemám žádný důvod obhajovat AB, ale mám důvod se domnívat, že pro jednání o nástupci J. C. Junckera patří premiér ČR asi do jiné skupiny, a ta nejednala při večeři. Vývodům paní Zlámalové tedy lze i nelze věřit.

ČT podala informaci o tom, že odstupující šéf tajné služby Velké Británie sdělil veřejnosti, že když jsou zmařeny útoky islamistů, tak se to zveřejní, když ale byly zmařeny útoky pravicových extremistů, tak se to na veřejnost nedostalo.  K této informaci chyběl minimálně údaj o tom, proti komu měli být útoky pravicových extremistů vedeny. Někdo se tudíž může mylně domnívat, že to bylo proti muslimské komunitě, a tudíž kdyby nebylo islámského, tak by nebylo ani pravicového terorismu. Jiný zase, že to bylo proti vládě za organizaci vystoupení z EU nebo proti monarchii.

Informace mají být úplné, jinak mohou být považovány za nechtěně nebo záměrně manipulující těmi, ke kterým směřují. To není nic, co by komukoliv v dnešní informační společnosti prospělo.

Autor: František Mikeš | středa 28.2.2018 14:41 | karma článku: 11,13 | přečteno: 264x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Mohly by hlídat tisíce dětí. Většině z dětských skupin ale stát nedá peníze

26. dubna 2024

Premium Míst pro děti ve školkách je zoufalý nedostatek. Státu se pro letošek přihlásilo 180 lidí z...

Izraelský ministr Ben Gvir měl nehodu, auto po nárazu skončilo na střeše

26. dubna 2024  19:04

Izraelský ministr národní bezpečnosti Itamar Ben Gvir měl autonehodu ve městě Ramla ve středu země....

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik