Nechte ho vládnout!

31. 01. 2018 14:35:13
Ať děláme co děláme, tak sedmdesát osm poslanců jednoho politického uskupení v poslanecké sněmovně je skutečností, kterou lze změnit jedině ve volbách. Do té doby se musí vzít na vědomí, že bez nich se ve sněmovně nic neuděje.

Volby presidenta skončily a k jejich výsledku, ač nechtěně, tak přesto, přispěla vítězi k úspěchu i ČT. Málo si uvědomovali, že méně je někdy více a jednostrannost nebývá obecně přijímána.

Naše republika není velká rozlohou, ale je velká sociální a názorovou rozmanitostí. To znamená, že když něco chtějí ti, co spolu mluví, nemusí to znamenat, že to také získají. Z toho plyne, že pro úspěch se musí brát na vědomí všechny názorové skupiny.

Hlavní město naší republiky je nadáno velkým množstvím voličů a to s poměrně stejným názorem na některé zásadní děje. Jak se ale ukázalo, tak volby se bohužel nevyhrávají uvnitř pražských hradeb, ale za nimi. Někdy až prvoplánový aktivisimus některých našich komentátorů sázel právě na tu skupinu voličů s nimiž konvenoval jejich názor na to, jak by to měl být, aby to bylo dobře. Jako kontraproduktivní byl pravděpodobně i výběr odborníků k televizním diskusím, z nichž někteří mnohdy připomínail, že své politologické zkušenosti posbírali na cestě ze školy rovnou do televizního studia.

"Americké" aranžmá poslední televizní debaty Jiřího Drahoše, bylo asi tím posledním hřebíčkem do rakve s nadějemi části společnosti na změnu.

Volby tedy skončily, máme presidenta, ale občas se zdá, že pokračuje kampaň, jako kdyby k ničemu takovému nedošlo. To samé se dělo po volbách v USA, ale na jejich výsledku se opravdu, ale opravdu nic nezměnilo.

Vždycky se najde nějaké téma, které může být vhodně využito k podpoře nebo nepodpoře politických soupeřů. Teď to může být třeba lithium. Bude-li se ale tlačit moc na pilu, tak to dopadne zase stejně. Získá ten, kdo se bude jevit jako slabší v nastolené diskusi.

V trochu změněné politické atmosféře bude probíhat vyjednávání o vládě. Budeme svědky zásadních prohlášení, jak se jednotlivé strany budou při těchto jednáních chovat. Petr Gazdík teď například vydal tvrdé prohlášení, že oni v žádném případě do vlády s Andrejem Babišem nepůjdou. Ještě tak tušit, u koho tím, s ohledem na volební výsledek, chtěl vzbudit obavy.

Jenže ono to vymezování se všech vůči jednomu může mít nakonec nepředpokládané vyústění. Někomu se může zdát, i když teď tvrdí opak, že by bylo dobré znovu rozdat karty. Lze se důvodně domnívat, že druhé i třetí hlasování o důvěře vládě může ve sněmovně dopadnout stejně, jako to první. Pak budou možným východiskem nové volby. Jak by mohly dopadnout je těžko předvídatelné. Mohlo by se ale stát i to, že současný premiér po nich bude mluvit o tom, že nejenom prezident má z přímých voleb většinovou podporu obyvatel.

Takže co s tím? Vzít na vědomí výsledky voleb a nechat další čtyři roky vládnout jejich vítěze. Bude-li úspěšný, dobře pro nás pro všechny. Nebude-li úspěšný, tak ho za čtyři roky vyměníme. Pokud by někdo měl obavy, že opravdu může být taková vláda úspěšná, tak má možnost vzít na ní účast.

Někdo může říkat, že za ty čtyři roky budeme Ruskou gubernií nebo kolonií komunistické Číny. Tenhle nesmysl, v době současného rozdělení světa, slyšíme už dlouho, aniž by se něco na tomto globálním uspořádání změnilo. V politice a ekonomice jsou jednotky let moc krátkou dobou pro zásadní nebo převratné změny. Navíc, když je země součástí poměrně stabilního světového společenství.

František Mikeš

Autor: František Mikeš | středa 31.1.2018 14:35 | karma článku: 34.05 | přečteno: 1426x

Další články blogera

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma článku: 15.12 | Přečteno: 225 | Diskuse

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma článku: 32.23 | Přečteno: 1181 | Diskuse

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma článku: 20.16 | Přečteno: 348 | Diskuse

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma článku: 19.57 | Přečteno: 512 | Diskuse

Další články z rubriky Politika

Jiří Žamboch

Prokazatelně lživý titulek o spotřebitelské náladě:

Titulek Seznam Zprávy: "Blbá nálada ustupuje, Češi se cítí ekonomicky nejlépe za tři a půl roku" znamená, že autor neumí napočítat do tří (let). Důkazem jeho lživosti jsou přitom informace přímo z článku.

29.3.2024 v 9:14 | Karma článku: 21.58 | Přečteno: 281 | Diskuse

Michal Sabó

Nechte nám Mrazíka! Proč Češi stále milují Rusko a staré časy?

Česká veřejnost je rozdělena na dvě poloviny. Jedna podporuje Ukrajinu, druhá si stojí za Ruskem. Co vede lidi k hájení tyranie?

29.3.2024 v 6:45 | Karma článku: 20.36 | Přečteno: 725 | Diskuse

Jiří Žamboch

Putinovo dnešní vojenské srovnání NATO a Ruska záměrně kulhá.Situace Ruska je o dost lepší

Dnešní srovnání NATO Putinem dalším chytrým Putinovým tahem.Prohlášení "Rusko vydává desetkrát méně na obranu než Spojené státy, tak je ruský útok na NATO nesmyslný." má ukolébat veřejnost evropských členů NATO.Je to však jinak.

28.3.2024 v 20:10 | Karma článku: 15.68 | Přečteno: 409 | Diskuse

Jan Pavelec

ČR má se svým upoceným pojetím liberalismu 200 let zpoždění.

Podle Listiny základních práv a svobod se Česká republika nesmí vázat na jakoukoliv výlučnou ideologii či náboženské vyznání, a podle Ústavy má být státem sociálním, nikoliv (neo)liberálním.

28.3.2024 v 15:50 | Karma článku: 14.99 | Přečteno: 253 | Diskuse

Jan Bartoň

Přichází nový věk – volíme mezi tragédií a realismem

Pan Václav Vlk starší uveřejnil skvělý komentář k současné mezinárodní situaci pod titulkem Přichází nový věk tragédie. Abychom předešli tragédii, musíme zvolit realismus.

28.3.2024 v 10:00 | Karma článku: 29.95 | Přečteno: 673 | Diskuse
Počet článků 91 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 826

Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...