Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trapné fráze

Od svého vzniku se svět vyvíjí v různých geografických a přírodníchpodmínkách. Ty daly vznik rozmanitým rostlinných a živočišných druhů, včetně člověka. Změny této "boží přirozenosti" přináší katastrofy přírodní i společenské.

Trapné fráze po stále častějších a stále zákeřnějších teroristických útocích na evropskou civilizaci o tom, že se nesmíme nechat zastrašovat a že cítíme s oběťmi vyslovované některými politiky, vychází z jejich přesvědčení, že jich se to až tak netýká. Pozůstalí po obětech nebo ti, kdo v místech těchto zbabělých útoků pobývali, budou asi mluvit jinak.

Spíš než po útocích litovat obětí těchto útoků, by bylo dobré se zabývat příčinami toho, proč musíme žít pod hlavněmi samopalů a proč musíme zvažovat, zda navštívit oblíbený koncert nebo oblíbenou sportovní akci.

„Multikulturalisté“ a členové různých neziskových organizací, ať už z vlastního přesvědčení nebo v rámci vyznávané ideologie, nebudou určitě souhlasit s tím, že příčinou současného nenormálního stavu je nenávist muslimů vůči křesťanům.  Nepřiznají, že zuří náboženská válka. Nepřipouští si, že jsme nejenom svědky, ale přímo účastníky střetu tolerantního křesťanství s nenávistným islámem na půdě křesťanské Evropy.

Aby mohlo být hovořeno o životě v bezpečné zemi svých předků, musíme přiznat, že tolerantní a vstřícná migrační politika vytvořila v některých zemích početné enklávy neintegrovaných obyvatel jiného vyznání a životního stylu, které jsou podhoubím, ze kterého vyrůstá stále brutálnější terorismus. Nemá smysl si předstírat, že vedeme boj s individuálními násilníky. Jsme pod tlakem nekompromisního náboženství, kterému svou snahou ke kompromisům a bezbřehou vstřícnosti neumíme čelit.

Náprava našich věcí není ve vstřícnosti k tomu, co nepatří k historickým tradicím našich zemí a s nimiž se příchozí z míst s jinými tradicemi nechtějí ztotožnit, ale naopak tlak na to, aby každý mohl své politické a náboženské svobody uplatňovat tam, kde je to přirozené a kde to nevyvolává nepřirozený stav mezi obyvatelstvem.  Musí se přestat s „vývozem“ představ o jediném možném způsobu organizace společnosti lidí. Legálně zvolené vedení jednotlivých států musí mít podporu všech ostatních.  Světové společenství musí přispět k ukončení občanských válek, v jejichž důsledku opouští řada obyvatel své země. Musí se přispět k obnově území, které si jeho obyvatelé sami zničili, aby se tam mohli vrátit všichni, kdo před vlastní nesnášenlivostí uprchli jinam. Vyspělé státy musí ekonomicky a politicky podporovat rozvoj méně rozvinutých území, aby byla omezena ekonomická migrace. Světové společenství se musí spojit a účinně bojovat proti uskupením, která násilím uplatňují své náboženské a politické názory. 

Z historie známe uplatňování náboženství křížem i mečem. V dávné minulosti šlo jedno s druhým ruku v ruce. V Evropě je křesťanství historickým základem pro vznik většiny dnešních států. Stejně jako v obou Amerikách. Tam na základě kruciád, které přivedly do obou Amerik nové obyvatelstvo na úkor toho původního.  Na východě byl a je rozhodujícím náboženstvím islám nebo buddhismus. V tomto historickém rozdělení umí většina lidí žít a na tom by se nemělo nic měnit.

Autor: František Mikeš | středa 24.5.2017 13:53 | karma článku: 17,61 | přečteno: 635x
  • Další články autora

František Mikeš

Ekonomika nebo korespondenční volba? To je oč tu (ne)běží!

„Nebojujte jen proto, abyste vyhrál. Bojujte především proto, abyste se nedal", jsou slova Jana Wericha, jakoby pasovaná na to, o čem se bude jednat ve sněmovně místo toho, o čem by se jednat mělo.

14.1.2024 v 17:17 | Karma: 15,12 | Přečteno: 230x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Sebevědomé Maďarsko ovládlo Brusel.

Poslední jednání šéfů států a vlád EU se neslo zcela v režii maďarského premiéra Viktora Orbána. Jako sebevědomý představitel sebevědomého národa dosáhl toho, co potřeboval. Možná nejenom pro Maďarsko.

16.12.2023 v 8:15 | Karma: 32,30 | Přečteno: 1185x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Hezký obal ještě nemusí ukrývat dobrý obsah.

"Všechno co bylo, je! Trvá i to, co nechceš. A paměť trvá i po smrti!" Napsal Karel Čapek. To by si měl uvědomit Petr Pavel, když mluví o tlusté čáře za minulostí. Ještě by měl říct, kdo tu tlustou čáru má udělat.

26.9.2023 v 13:07 | Karma: 20,16 | Přečteno: 350x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Není nic horšího než politická bitka o důchody.

Na důchody se ze státního rozpočtu čerpá významná částka a to dobíhá doba, kdy do něj přispívají ti, kdo tvoří směnitelnou hodnotu a nabíhá doba, kdy přibývá těch, kdo na své platy ze státního rozpočtu berou.

28.2.2023 v 10:57 | Karma: 19,77 | Přečteno: 512x | Diskuse| Společnost

František Mikeš

Život tropí hlouposti!?

Život ne, to jenom lidé je tropí, protože jsou nepoučitelní! Bohužel trvale platí, že národ, který se nedokáže poučit ze své historie, je odsouzen k tomu, prožít ji dříve, či později, znovu. My si teď dáváme jedno opakování.

16.1.2023 v 10:28 | Karma: 14,84 | Přečteno: 369x | Diskuse| Společnost
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

VIDEO: Kdo nejlíp vříská? Soutěž v imitaci racků vyhrál malý chlapec

26. dubna 2024  20:36

Devítiletý Cooper Wallace z britského Chesterfieldu v neděli vyhrál čtvrté mistrovství Evropy v...

Ukrajinci se snaží před bojem utéct do Rumunska, v řece mnozí najdou smrt

26. dubna 2024  20:26

Tisíce Ukrajinců se od počátku ruské invaze pokusily překonat řeku Tisu na hranici s Rumunskem ve...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 91
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 827x
Několik let jsem se pohyboval ve vysoké politice a působil ve státní správě i samosprávě (1. náměstek ministra kultury, starosta Českého Krumlova). Myslím si, že mám stále co říct a tak bych se o to rád podělil se čtenáři portálu iDnes.cz.

Seznam rubrik